Yararlı Şeyler
Sağlık Bakanlığı, Kalitesi Düşen Maskelere İnceleme Başlattı
Koronavirüs pandemisiyle hayatımıza giren ve kolay kolay çıkacak üzere de görünmeyen maskelerle ilgili ülkemizde değerli bir teşebbüs başlatıldı …

Koronavirüs pandemisiyle hayatımıza giren ve kolay kolay çıkacak üzere de görünmeyen maskelerle ilgili ülkemizde değerli bir teşebbüs başlatıldı. Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan Türkiye İlaç ve Tıbbi Aygıt Kurumu (TİTCK), başlattığı bir inceleme ile 400’den fazla markadan maske topladı. Bu numunelere yapılacak testlerden sonra inançlı olmadığı tespit edilen eserler, piyasadan toplatılacak.
Bahisle ilgili olarak Hürriyet’ten Emre Yapıt’a konuşan Tüm Tıbbi Aygıt Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Lider Yardımcısı Erkin Delikanlı, artan taleple birlikte çok sayıda kişinin maske işine girdiğini açıkladı. Hal bu türlü olunca da piyasaya sürülen maskelerin kalitesinde düşüş yaşandığını söz eden Delikanlı, birtakım üreticilerin kontroller sırasında devleti kandırmaya çalıştığını, onaya gönderilen numuneler ile piyasaya sürülen eserler ortasında “meltblown” açısından farklılıklar olduğunu söylüyor. Hatta kimi maske üreticileri, inançlı diye sattıkları eserlerde çanta astarı bile kullanıyorlarmış. İşte TİTCK tarafından başlatılan incelemeler de bu üzere usulsüzlüklerin önüne geçilmesini amaçlıyor.
“Maskelerin inançlı olup olmadığını denetim edin”
Erkin Delikanlı, vatandaşların maske almadan evvel o eserin muteber olup olmadığını denetim etmesi gerektiğini söylüyor. Bunun için de “ÜTS” olarak isimlendirilen Eser Takip Sistemi isimli taşınabilir uygulamanın kullanılabileceğini tabir eden Delikanlı, maskelerin barkodunun bu uygulamadan okutularak inançlı olup olmadıklarının çarçabuk anlaşılabileceğini, kuşkulu eserler için de şikayette bulunulabileceğini tabir ediyor. Pekala bu uygulama nasıl kullanılıyor?
Eser Takip Sistemi (ÜTS) uygulaması nedir, nasıl kullanılır?
Eser Takip Sistemi uygulaması, Google Play Store ve App Store üzerinden fiyatsız olarak indirilebiliyor. Epey kolay bir kullanıcı arayüzüne sahip olan uygulama, bir maskeye ilişkin barkodun kamerayla okutulmasını ya da bu barkodun elle girilerek sorgulama yapılmasına imkan tanıyor. Barkodu okuttuktan sonra eserin Sağlık Bakanlığı’nca onaylı olup olmadığını tespit edebiliyorsunuz. Uygulamanın sunduğu bilgiler şu halde karşımıza çıkıyor;
Meltblown, maskeler için neden bu kadar değerli?
Meltblown, teknolojik bir kumaş tipi manasına geliyor. Polimer asıllı bu kumaş, filtreleme için kritik bir değer arz ediyor. Bilim insanları, salgın suratının yavaşlayabilmesi için kullanılan maskelerin koruyuculuk oranlarının yüzde 90, hatta yüzde 95’in bile üzerinde olması gerektiğini söylüyor. Üretilen bir maskede meltblown kullanılması durumunda koruyuculuk oranı yüzde 98-99 düzeylerine çıkıyor. Bilhassa de mutasyonlu koronavirüs nedeniyle çift maskenin kullanılması gerektiğini vurgulayan yetkililer, TİTCK tarafından yapılacak incelemelerle de standartlara uymayan maskelerin ortadan kaldırılmasını, hasebiyle da vatandaşın kaliteli maske kullanmasını sağlayıp, salgının suratını kesmeyi amaçlıyorlar.
Yararlı Şeyler
Efsane Rapçi Tupac Shakur’u Kim Öldürdü?
Öldürülmesinin üzerinden tam 25 yıl geçmiş ve katili hala bulunamamış ünlü rapçi Tupac Shakur’un gizemli cinayeti, esrarengiz olaylar serimizin …
- Haberler3 gün önce
Türkiye’den Sırbistan’a 700 Euroluk aşı tipine büyükelçilikten ihtar
- Haberler1 gün önce
Evde bakım maaşı (13 Nisan) yatan iller açıklandı! 2021 bakım parası ne kadar?
- Haberler2 gün önce
THY’de yeni icra heyeti resmen açıklandı!
- Haberler2 gün önce
Karayolları’nın 127 milyonluk ihalesi Rönesans Holding’e verildi