Bilim&Teknoloji
Fukuşima’da Radyasyon yüzünden Robotlar Bile Çalışamıyor

2011’de deprem ve tsunami sonrasında işlev dışı kalan ve radyoaktif sızıntı olan Fukuşima nükleer santralini temizleme çalışmaları devam ediyor. İşletmeci Tepco erimiş radyoaktif yakıtın yerinin tam olarak tespiti ve sonrasında temizlenmesi için robot kullanmaya çalışıyor. Ancak şu ana kadar bu iş için kullanılan yediden fazla robot çeşitli nedenlerle bozuldu. Bunlardan biri de geçtiğimiz günlerde erimenin yerini tespit etmek için gönderilen ve hedefe birkaç metre kala bozulan akrep şeklindeki paletli robottu.
Sorunun mekanik aksamda yaşanan bir problemden mi yoksa reaktörün merkezindeki yüksek radyasyondan mı kaynaklandığı henüz bilinmiyor.Daha önce gönderilen robotların kameraları ve kabloları yüksek radyasyona dayanamayarak erimişti. Bu iş için hazırlanan robotları geliştirmek iki yıl sürebiliyor ve bir sorun yaşandığında sorunun gerçek sebebini tespit etmek çok zor oluyor.
Şu anda reaktörün çekirdeğini soğutmak için su pompalanıyor. Sonrasında radyoaktiviteyle kirlenen sular çekilerek özel depolarda saklanıyor. Radyoaktif hale gelen bu kirlenmiş suların ne yapılacağı konusu ise büyük bir sorun. Kirlenen yeraltı sularının okyanusa karışmasını engellemek için reaktörün etrafına yapay buz duvarı inşa edildi.
Bilim&Teknoloji
Kodlamanın Günümüzdeki Yeri
Kodlama, Günümüz dünyasında teknoloji dünyasında kullanılan bir yazılım terimidir. Kodlama ile neler mi yapabiliriz? Açıklamak sayfalarca sürecektir. Kısaca, Her düğmesi olan teknolojik bir eşyayı kodlama ile yönetebiliriz.
Kodlama kimisine göre boş iş, Kimisine göre ise değerli bir uğraştır. Bu kodlama ise Yazılım alanına girmektedir bu bir meslektir. Her şeyden öte bu meslek ile para kazanılmaktadır.
Kodlamanın Günümüzdeki Yeri
Evet, Şu an elinizde tuttuğunuz Telefon,Bilgisayar veya herhangi teknolojik bir eşya. Bu elimi
1 yorum